lørdag 16. januar 2010

Hva vil du gjøre for din redningsmann?

Det er en mørk og stormfull aften. Du er på vei hjem fra byen, bilen har streika og du må gå. Og du må gå langt. Kulda biter i kinnene dine, hendene prøver fortvilet å holde varmen i det du presser dem lenger og lenger ned i den litt for lille jakkelomma. Men forgjeves. Beina dine har for lengst mistet følingen, og går nå kun på autopilot. Klokka er ett på natten, og det er ikke ett eneste menneske ute og går, i alle fall ikke noe fornuftig menneske. Gradestokken viser langt under null, vinden uler skjærende i ørene, og den lille snøen som ligger på bakken flytter seg raskt av gårde. Natten er svart, og mobilen har svikta.

Du har lang vei hjem, og omtrent hele veien går gjennom en nærmest Guds forlatt skog. Midt inni skogen kommer du til et tjern. Du kan velge å ta den lange bilveien som går rundt hele tjernet, eller å gå over det. Du velger naturlig nok det siste. Ikke tale om at du orker å være lenger enn nødvendig i dette været. Det blir tyngre og tyngre å gå for hvert steg. Beina er trette av å bære deg, hendene dine har gitt opp nedgravingen i lommene, og ansiktet har nærmest fryst. Midt ute på vannet hører du en underlig lyd. Plutselig sprekker isen, og før du vet ordet av det er du under vann!

Vannet stikker som tusenkniver, du gisper etter luft, du har null kontroll, og panikken tar kvelertak. Du prøver fortvilet å få deg opp igjen, men merker at du blir dratt lenger og lenger ned mot det mørke dypet som bare venter på å sluke deg. Det er mørkt, du er helt alene og du synker. Det eneste du vet, er at du kommer til å dø! Plutselig kjenner du noen som tar godt tak og drar deg opp vannet. Du er reddet!

Hvordan velger du å reagere på din redningsmann?

- Det var ikke nødvendig. Jeg hadde alt under kontroll, og klarer meg helt fint selv.

- Et enkelt ”takk”, og bryr deg ikke noe mer.

- Du blir kjempeglad og vil gjøre noe til gjengjeld (de fleste ville nok reagert slik). De fleste blir evig takknemlig.

En person har dratt deg opp av døden. Han trengte ikke å gjøre det, men gjorde det likevel. Har du husket å takke?  Vil du gjøre noe for din redningsmann ”Alt dere gjør mot en av mine minste gjør dere mot meg”. matt 25,40

Ingen kommentarer: